Php nedir ?
Paylaş:
PHP, (açılımı: Hypertext Preprocessor, eskiden Personal Home Page) geniş bir kullanıcı kısmı ve kitlesi tespit edilen bir programlama dilidir. İçine HTML gömülebilecek formattadır ve sunucu doğrultulu iletişimler amacıyla oluşturulmuştur.
PHP; form verisi toplamak, sunucuda dosya yönetmek, veritabanlarını düzenlemek vb. gibi detaylı sunucu doğrultulu işlevleri yapabilmektedir. Betik dili denmesinin asıl nedeni ise, rastgele bir derleme işlemine lüzum duyulmamasıdır.
PHP ile kod yazıp direkt olarak çalıştırabilirsiniz.
PHP kodları “” etiketleri arasına yazılır.
PHP; Windows, Linux ya da başka programlardan bağımsız olarak çalışabilir. HTML’de her sayfayı baştan yazmaktansa, tek bir PHP dosyası ile yapı bölümlerini bileşen durumuna getirerek her sayfada yine yine yazmadan çıktılayabilir, internet sayfalarını yönetilebilir ve hareketli duruma getirebilirsiniz. Bu da onu başka betik dillerden ayıran en mühim özelliğidir.
PERL ve C dillerinden ilham alınarak tasarlanmıştır.
PHP’nin Avantajları Nelerdir?
Açık kodlu kaynak bulunduğu amacıyla ulaşılması basittir ve herkes doğrulusunda bedava olarak kullanılabilir. Açık kaynak olmasının başka bir güzelliği ise çok geniş bir kitle doğrulusunda kullanılıyor ve geliştiriliyor olmasıdır.
PHP; MySQL, MSSQL, Oracle, Firebird, SQLite, PostgreSQL gibi çoğu veritabanı motoru ile çalışır.
PHP, gerçekte Linux tabanlıdır. Ancak sanal sunucular ile çoğu işletim sisteminde sorunsuz bir şekilde kullanılır.
Kolay bir kod dizilimine sahiptir. Öğrenilmesi oldukça basittir.
PHP oldukça süratlidır. Altyapısında C ile yazılmış Zend motoru yazdığınız PHP kodlarını süratle makine diline dönüştürür ve çıktılar.
PHP Nasıl Kullanılır ?
PHP yazabilmek amacıyla ilk evvelce bilgisayarınıza birtakım ulusal sunucu modüllerini yüklemeniz şarttır. Bu tür modülleri tek bir pakette barındıran (Apache, MySQL, PhpMyAdmin gibi…)birtakım hazır programlar vardır. Mesela XAMPP ve WAMP Server isimli programlar bu nedenle hazırlanmıştır ve pek çok geliştirici doğrulusunda tercih edilir.
Düzenli, kolay, süratli ve anlaşılır PHP kodları yazabilmek amacıyla kod editörlerini kullanabilirsiniz. Notepad++, Sublime Text, Atom ve Brackets bu programlardan birtakımlarıdır. Daha büyük projeler amacıyla hızınızı artırıp size basitlik sağlayacak IDE’leri de tercih edebilirsiniz.
Buna da en güzel örneklerden ikisi PHPStorm ve NetBeans’dir.