Veri tabanı (database)
PaylaÅŸ:
Günümüzde Web uygulamalarının birçoğu ve bilhassa de hareketli Web uygulamaları amacıyla kesinlikle bir veri tabanı gereksinimi duyulur. İsminden de anlaşıldığı üzere, bulguların birtakım prosedürlere göre barındırıldığı ortamlardır.
Bilgilerin ideal şekillerde kaydedilmesini ve güncellenmesini sağlayan, bu bulgular üstünde ilerlemiş sorgular yapılabilen veri tabanına dataBase de denilmektedir. Çağımızda bilgi idareleri amacıyla olmazsa olmaz yapılardan biridir. Yaptığımız incelemeler ardından çok mühim bir yapı olan veri tabanının bütün bilhassa alçakta yer verilmiştir.
Veri Tabanı ( DataBase ) ve Genellikleri
Diğer bir ismi ile db olarak tanınan dataBase, bulguların belirli bir alanda depolanmasını sağlamaktadır. Genellikle devlet kurumlarında sarf edilen bu sistem ile çoğu veri basitlikle saklanabilmektedir. Belirli bir düzene göre uyarlanan bu sistemi çoğu kuruluş kullanıyor.
Db yardımıyla milyonlarca bireyin bilgisine kısa vakit ortamında ulaşılmaktadır. Nüfus müdürlükleri, okul kayıtları, bankalar ve buna benzer çoğu kurumda verdiği hizmetlerin daha basit olması bu sistem ile olası duruma gelmiştir.
Bir programcı ya da internet programcısı amacıyla çok mühim bir husus olan dataBase sistemi geliştirilebilen bir yapıdadır. Bu sayede rastgele bir proje daha gelecek aşamalara çok daha basit geçirilebilmektedir. Bu mantığı anlamak basit olsa da, ileriye dönük çalışmalar gerçekleştirme zordur. Bu amaçla bu düzenin en
iyi şekilde öğrenilmesi gerekir.
Veri Tabanı ( Databese ) Ne İşe Yarar?
Farklı Program'ları tespit edilen veri tabanı türlerinin her birinin asli hedefi bulguları muhafaza etmek ve yönetebilmektir. Bu sistemde bulgular tablolar ile saklanır. Bu sayede her bilgi aniden çok alan doğrulusunda tanımlanır. Hem de her bilginin benzersiz bir şekilde tanımlanmış bulunduğu ID numarası da bulunmaktadır.
Birçok program bulguları derlese de sql veri tabanı ile başka türlerde bulgular daha süratli ve verimli olarak yönetilip değiştirilmektedir. Bu sayede gereksinim duyulan her an bilgiye basit bir şekilde ulaşmak olasıdır.
Veri tabanı idare düzeneğinin standart programlaması olarak tanınan sql veri tabanı, visual basic uygulamaları ortamında kullanılır. SQL komutları DDL komutları ve DML komutları olarak iki ayrı başlıkta toplanabilir.
Yazılım pazarında yer alan çoğu şahıs Mysql veri tabanı düzenini kesinlikle duymuştur. İlişkisel veri tabanı sistemi olarak sarf edilen bu sistem çifte lisanslı olan bir programdır. Bu sayede hem GPL’nin kısıtlamış bulunduğu alanlarda sarf edilen hem de Genel Kamu Lisansı tespit edilen özgür bir program bulunduğu anlaşılır. Windows uygulamalarında basit bir şekilde kullanılabilen Mysql veri tabanı, yüksek performansı ile ilgi çekmektedir. Birçok geliştirme programında basitlikle kullanıldığı amacıyla en çok tercih edilen veri tabanı programlarındandır.